Dini nikahta aile izni şart mı?
Türk Medeni Kanunu Madde 143/2: “Aile cüzdanı ibraz edilmeden dini nikah kıyılamaz.” Kanun koyucu, dini nikahın (resmî nikah) yapılmasını, evlenme töreni (resmî nikah) sırasında verilen aile cüzdanının ibrazına bağlı kılmıştır.
Aileden izinsiz imam nikahı olur mu?
Ailenizin bilgisi ve izni olmadan yaptığınız bir evlilik, evliliğe zarar vermez; evli sayılırsınız.
Kadının rızası olmadan imam nikahı olur mu?
“Kim, velisinin izni olmadan bir kadınla evlenirse, onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır.”
Evli biriyle dini nikah kıyılır mı?
Dini açıdan gerekli görülen dini nikah, medeni nikahla birlikte kıyılabilir. Dini nikahın bağımsız bir yetkisi yoktur. Resmi nikah, insanların kanun önünde evli olduğunun göstergesidir.
Eşinin izni olmadan dini nikâh kıyılır mı?
Hanefi mezhebine göre, bir kadının velisinin izniyle evlenmesi tavsiye edilir, ancak velisinin izni olmadan da nikah kıyılabilir. Bir kadın, velisinden kendisi adına nikah törenine katılmasını isteme hakkına sahiptir.
Dini nikâhın şartları nelerdir?
İslam’da Evlilik İslami nikah, şahitlerin hazır bulunması, erkeğin gayri müslim olmadığının kabul ve ikrarı, mehir, akdin ilanı ve kutlanması gibi şartlara tabidir.
Veli izni olmadan dini nikâh kıyılır mı?
Kadının velisi yoksa, sicil memuru veya güvenilir bir Müslüman onun velisi olur. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerinin çoğu alimine göre velisiz evlilik geçersizdir. Ancak Hanefi mezhebine göre velisiz evlilik caizdir.
Dini nikâh şahidi kimler olamaz?
7. Nikah töreninde en az iki tanık bulunmalıdır. Tanıkların yanlarında kimlikleri bulunmalıdır. Tanıklar reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) tanıklık edemez.
Mehir olarak ne istenir?
Çeyiz olarak ne isteniyor? Evlenirken kadın çeyiz olarak ne istediğine karar verir. Örneğin 50 gr. altın çeyiz, 130 gr. altın çeyiz isteyebilir. Kadın çeyiz olarak ev, araba veya başka herhangi bir maddi nesne isteyebilir.
Sadece dinî nikâh zina olur mu?
Dolayısıyla böyle bir evlilik sonucu cinsel ilişkide bulunan herkes “zina yaptığını” bilmelidir; çünkü evliliğin iki temel unsurundan biri, bu evliliğin resmen “kayıt altına alınmış ve kanunla güvence altına alınmış” olmasıdır.
Uzaktan dinî nikâh kıyılır mı?
Aynı şekilde karşı tarafın kocayı görmesi de mümkündür. Dolayısıyla açık görüşe göre; aldatma ve aldatma konusunda kesinlik varsa, kocanın ve velinin kişiliği sabitse, şahitler icab ve kabulü duyuyorlarsa; telefon ve internet yoluyla nikâh akdi yapmak caizdir.
Dinî nikahta abdest şart mı?
Adetliyken nikah kıyılabilir mi? Nikah akdi sırasında nikahın yapılması şer’i bir kirlilik olarak kabul edilir; adetin olmaması, cüzam ve abdestin olmaması nikahın geçerliliği için şart değildir. Bu nedenle adetliyken nikah kıyılması geçerlidir. Diş dolgusu, kaplama veya tel abdest ve gusle engel olur mu?
Evliyken başkasıyla imam nikahı kıymak suç mu?
Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla TCK m. 230/5 hükmü yürürlükten kaldırıldı. Dolayısıyla dini tören kapsamında yapılan ve artık “imam nikahı” olarak bilinen evlilikler Türk Ceza Kanunu’nun 230. maddesi kapsamında suç teşkil etmiyor.
1 kadın 2 erkekle evlenebilir mi?
Evet, bir kadın istediği kadar erkekle evlenebilir, yeter ki hepsi, yani erkekler bu anlaşmayı karşılıklı olarak kabul etsinler.1 Ağustos 2022Evet, bir kadın istediği kadar erkekle evlenebilir, yeter ki hepsi, yani erkekler bu anlaşmayı karşılıklı olarak kabul etsinler.
İslamda 2 evlilik şartları nelerdir?
Nitekim ilgili metinler incelendiğinde çok eşliliğin İslam hukukunda meşru/caiz olabileceği ortaya çıkmakta; bunun da iki temel şarta bağlı olduğu gösterilmektedir: “Eşler arasında adaleti gözetmek” ve “Eşlerin nafakasını temin etme imkânına sahip olmak”.
Veli izni olmadan dini nikâh kıyılır mı?
Kadının velisi yoksa, sicil memuru veya güvenilir bir Müslüman onun velisi olur. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerinin çoğu alimine göre velisiz evlilik geçersizdir. Ancak Hanefi mezhebine göre velisiz evlilik caizdir.
Aile izni olmadan evlenebilir mi?
Adi evlilikte evlenme izni durumu: Bu kişilerin evlenebilmeleri için veli veya vasisinin izni gerekir. Yine kısıtlı bir kişinin evlenebilmesi için velinin izni gerekir. Ebeveyn veya veliler bu izni vermezse evlenmek isteyen kişi evlenme izni için başvuruda bulunabilir.
İmam nikahında ailenin haberi olması gerekir mi?
Böyle bir sözleşme evlilikte gerekli olan aleniyete sahip olmadığından, evlilikle ilgili dinin genel prensiplerine aykırıdır. Sadece iki şahidin bildiği bir evlilik sözleşmesi aleni olarak adlandırılamayacağından, tarafların aileleri ve yakın akrabaları tarafından bilinmeyen bir sözleşme otomatik olarak gizli bir evlilik değildir.
Hangi kız velisinin izni olmadan nikahlanırsa?
Ancak kızların evlenme izni konusunda endişe duyan Allah Resulü şöyle demiştir: “Velinin izni olmadan nikah olmaz.” Eğer erkek velisinin izni olmadan (tek başına) evlenmişse, evliliği geçersizdir. Eğer erkek o kadınla cinsel ilişkide bulunmuşsa, karşılığında ona bir mehir vermelidir.