Acentenin hakları nelerdir?
Kurumun hakları arasında ücret talep etme hakkı (TTK 113-116), ücrete konu işlemlere ilişkin muhasebe kayıtlarının ve banka hesap özetlerinin örneğini isteme hakkı (116/2), karşılanan olağanüstü giderlerin ödenmesini isteme hakkı (TTK 117), faiz talep etme hakkı (TTK 118) ve hapis hakkı (TTK 119) yer almaktadır.
Acentenin yetkileri nelerdir?
ACENTENİN YETKİLERİ 1) Sözleşme yapma yetkisi. 2) Müşteri adına hakların korunması için beyanlarda bulunma ve kabul etme yetkisi. 3) Fiyatı kabul etme ve malı teslim alma yetkisi.
Acentenin tekel hakkı var mı?
Acentelik sözleşmesi süresince acentenin rekabet etmeme maddesi, müvekkilin tekel hakkı sayılır. Aksine yazılı bir anlaşma olmadıkça acente, sadakat yükümlülüğü nedeniyle aynı yerde veya aynı bölgede bulunan birden fazla rekabet eden ticari işletmenin acentesi olarak hareket edemez.
Acentenin borçları nelerdir?
ACENTELİK BORÇLARI. 1-Müşterinin işlerini gözetme ve çıkarlarını koruma görevi. 2-Bildirim görevi. 3. Önleyici tedbirleri alma zorunluluğu. Ödeme borcu. Rekabet yasağı maddesi/rekabet yasağı maddesi ACENTELİK HAKLARI. 1-Ücret talep etme hakkı 2-Acenteye münhasır hak 3-Olağanüstü masraflar ve faiz talep etme hakkı 4-Hapis cezası hakkı17 Ekim 2023
Acentenin görevleri nelerdir?
Bir acente, belirli bir ürünü veya hizmeti satmaya veya bir markayı temsil etmeye yetkili kişi veya kuruluştur. Bu yetki, acenteye temsil ettikleri şirket adına belirli işlemleri yürütme, hizmet sağlama ve müşteri ilişkilerini yönetme sorumluluğu verir.
Acentenin ücret hakkı ne zaman?
Madde 116, Kurumun alacaklarının ne zaman muaccel olacağını düzenler. İlgili maddeye göre, ücret alacağı, madde 114’te sözü edilen ücret alacağının doğduğu tarihten itibaren en geç üç ay içinde muaccel olur. Bu üç aylık süre, taraflarca uzatılamaz, ancak kısaltılabilir.
Acenteye dava açılabilir mi?
Türk Ticaret Kanunu Md.
Acente ne zaman hak kazanır?
Acentelik; Acentelik sözleşmesinin süresi içerisinde müşteri, kendisi ve üçüncü kişiler tarafından kendisi tarafından aracılık edilen veya kendisi adına akdedilen sözleşmelere dayanarak yapılan benzer işlemler için bir ücret almaya hak kazanır.
Sigorta acentesine dava açılır mı?
15. Görüldüğü üzere, TTK m. 105/2. Maddeye göre; veri sahiplerinin, acentelik veya acentenin akdettiği sözleşmeden doğan bir uyuşmazlık nedeniyle müvekkilleri adına acenteye karşı dava açma imkânı bulunmaktadır.
İnhisar hakkı nedir?
Münhasır hak, Devletin, hukuki bir düzenlemeyle, belirli bir coğrafi alanda belirli bir süre için belirli bir ekonomik faaliyeti yürütmek üzere tek bir teşebbüs (kamu veya özel) lehine tekel kurmasından doğan haktır.
Tekelci hak ne demek?
Patentle korunan ürün üzerinde gerçek veya tüzel kişiye serbestçe tasarruf etme yetkisi veren bir tekel hakkıdır.
Haksız rekabet nedir TTK?
Rakipler arasındaki veya tedarikçiler ile müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüst olmayan davranış ve ticari uygulamalar haksız rekabet olarak değerlendirilir ve Türk Ticaret Kanunu uyarınca suçtur.
Acentenin sorumluluğu nedir?
Acentenin yetkileri kanunda listelenmiştir. Türk Ticaret Kanunu’nun 105/1. maddesine göre, “acente, aracılık ettiği veya akdettiği sözleşmelerle ilgili olarak müvekkili adına ihtar, ihbar ve protesto gibi her türlü hukuken koruyucu beyanı yapmaya ve almaya yetkilidir.” Kanun metninden görülebileceği gibi, acentelerin geniş kapsamlı yetkileri vardır.
Acentenin yükümlülükleri nelerdir?
Yukarıda belirtildiği üzere acentenin görevleri; ‘müşterinin işini yürütme ve çıkarlarını koruma görevi, bilgi verme görevi, verilen talimatlara uygun hareket etme görevi, önleyici tedbirler alma görevi, müvekkilin parasını zamanında ödeme görevi, rekabet etmeme yükümlülüğü’dür.
Kaç tür acente vardır?
Acentelik yetkileri ve yetkisiz temsil Bu bağlamda iki tür acenteden bahsedilebilir: (i) Müvekkilinin adına ve hesabına sözleşme akdetme yetkisi olan acenteler, (ii) Müvekkilinin adına ve hesabına sözleşme akdetme yetkisi olmayan ve sözleşme akdetmeyen acenteler.
Acente ne zaman hak kazanır?
Acentelik; Acentelik sözleşmesinin süresi içerisinde müşteri, kendisi ve üçüncü kişiler tarafından kendisi tarafından aracılık edilen veya kendisi adına akdedilen sözleşmelere dayanarak yapılan benzer işlemler için bir ücret almaya hak kazanır.
Acente hangi kanunda düzenlenir?
Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 102-123, acentelik, başlıca bağımsız ticaret yardımcısı, tacirin özellikle mal ve hizmetlerini geniş bir çevreye sunmak istediği zaman tercih edebileceği önemli bir seçenektir [3].
Acentenin temsil yetkisi nedir?
Bu kapsamda aracı, müvekkili adına koruyucu beyannameler düzenlemeye ve vermeye, müvekkili adına sözleşmeler akdetmeye, teslim edilen malların bedelini tahsil etmeye veya bedelini bizzat ödediği malları teslim almaya ve müvekkilini mahkemede temsil etmeye yetkilidir.
Acente sahibi ne demek?
Bir acente, belirli bir şirket veya kuruluşun ürünlerini ve hizmetlerini temsil eden, tanıtan ve satan kişidir. Acente genellikle sigorta, seyahat ve emlak gibi sektörlerde faaliyet gösterir.