İçeriğe geç

Ispartamız Nasıl Yazılır

Isparta’nın eski adı nedir?

Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.

Isparta ne anlama gelir?

Baris isminin Sanskritçe “su” anlamına gelen “Vari” kelimesiyle ilişkili olduğuna inanılmaktadır. Bu ismin önüne “Is” zarf edatı eklenerek Isparita biçimini aldığı ve Galatça’da “Isparta” olarak adlandırıldığı belirtilmektedir.

Isparta hangi ile?

IspartaIsparta’nın Türkiye’deki konumuÜlkeTürkiyeBölgeAkdeniz BölgesiİlIsparta12 satır daha

Isparta gülü nasıl yazılır?

Isparta gülü (Rosa × damascena), Rosa gallica ve Rosa moschata türlerinden elde edilen melez bir gül türüdür.

Isparta öğrenci şehri mi?

Isparta, “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” sıralamasında 192 üniversite arasında 80 puanla 21. sırada yer alarak memnuniyet düzeyi yüksek iller arasında yer aldı.

Isparta’da en çok ne yetişir?

Meyve ürünleri arasında elma, kiraz, kayısı, vişne ve üzüm yetiştiriciliği önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizin önde gelen üreticisi olan gül üretiminin yanı sıra tahıllar, baklagiller ve endüstriyel bitkiler de Isparta tarımında önemli bir yer tutmaktadır.

Isparta neyi ile ünlü?

Isparta’ya geldiğinizde yufka, bakla boranı, banak, şalgam aşısı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, hoplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı’yı mutlaka denemelisiniz. Isparta güller şehri olduğu için burada gül şerbeti, gül çayı ve gül lokumunu da denemelisiniz.

Isparta yörük mü?

Isparta, coğrafi konumu ve göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle yüzyıllardır Yörüklerin en önemli yurdu olmuştur.

Isparta’da ne yenir?

Fırın Kebabı Isparta’nın en meşhur yemeği hangisidir sorusunun cevabı şüphesiz fırın kebabıdır. … Banak. Banak, Isparta’nın Uluborlu ilçesine özgü coğrafi olarak belirlenmiş bir lezzettir. … 3. Sazan Dolması … Yufka Ekmeği. … Yalvaç Güllacı … Dirgit. … 7. Şalgam Aşı … 8. Tatar MantısıDiğer öğeler…

Isparta’nın en büyük ilçesi hangisidir?

İlde Merkez İlçe, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senurkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli olmak üzere 13 ilçe bulunmaktadır. Merkez İlçeden sonra en büyük ilçe merkezi Yalvaç’tır. En az nüfuslu ilçe ise Yenişarbademli’dir.

Isparta’da ayı var mı?

Dedegöl Dağı 2, Yenişarbademli ilçesinde bulunmaktadır.

Isparta kaç yılında il oldu?

Isparta, Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Hamidoğulları Beyliği ve Osmanlılar tarafından yönetildi. Isparta, 1204 yılında III. Kılıçarslan döneminde Türkler tarafından ele geçirildi. İl 1923 yılında bağımsız oldu ve 1926 yılında “Isparta” adını aldı.

Isparta nasıl yazılır?

Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılması gerekir. Bu kelime sıklıkla Isparta olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Isparta şeklinde olmalıdır.

Isparta’nın neden gülü meşhur?

Isparta’nın gülleriyle ünlü olmasının nedenlerinden biri de buradaki iklimin gül yetiştirmek için ideal olmasıdır. Isparta gülü, kırmızı ve pembe tonlarıyla bilinir. Çiçekleri büyüktür ve yoğun bir kokuya sahiptir. Bu gül çeşidi aynı zamanda gül yağı üretimi için de tercih edilir.

Türk gülü nedir?

Osiria Gülü (Türk Gülü) Türk Gülü, Rosa Osiria, Osiria Gülü olarak da bilinir, dışı beyaz, içi kırmızı veya içi kırmızı ve dışı beyaz olan uzun ömürlü, muhteşem bir güldür. Birçok ülkede Türk Gülü olarak bilinir. Bu güzel gül seralarda çok nadir bulunur.

Gelendost ismi nereden gelir?

Arap seyyah İbn-i Bibi’nin Muhtasar Selçuk isminde “Gelende” Anadolu Selçuklu Sultanı’nın yaz tahtı ve zevk şehri olarak geçmektedir. Fatih Sultan Mehmet zamanında “Gelende” ismi “Gelendost” olmuştur.

Isparta hangi tarihte il oldu?

Isparta, Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Hamidoğulları Beyliği ve Osmanlılar tarafından yönetildi. Isparta, 1204 yılında III. Kılıçarslan döneminde Türkler tarafından ele geçirildi. İl 1923 yılında bağımsız oldu ve 1926 yılında “Isparta” adını aldı.

Sparta ısparta mı?

Sparta, Mora Yarımadası’nın güneydoğusunda Lakonia bölgesinde yer almaktadır.

Isparta hangi boydan?

Çavuldur Boyu: Çavuldur boyu Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Burdur, Çankırı, Diyarbakır, Isparta, Kastamonu, Manisa ve Muğla illerinde bulunuyordu. Salur Boyu: Salur boyu Bolu, Antalya, Çankırı, Çorum, Erzincan, Isparta, Kayseri, Karaman, Yozgat, Manisa, Samsun, Tokat illerinde yaşıyordu.

Tavsiyeli Bağlantılar: Akıllı Saat Çocuk Hattı Kaç Tl

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir